miercuri, 27 martie 2013

Se poate ca prin simplul consum al APEI sa prevenim migrenele, durerile reumatice, ale articulatiilor si chiar Stresul?


Fapte cunoscute:
Corpul unui bebeluş contine  75-80% apă.
La adulti ponderea apei in organism este de  60-70%, de exemplu organismul unui adult de 80 kg contine în medie 54 l de apă.

Ponderea apei in organism este de aprox:
- 78% în creier
- 86% în sânge
- 77% în inimă
- 84% în ficat
- 70% în muşchi.


Dr. F. Batmanghelidj a făcut o descoperire prin practica sa medicală, descoperire ce se poate asemăna cu cea a descoperirii rotii: este simplu, genial, si ofera o alta perspectiva asupra rolului Apei.  Profesorul Batmanghelidj şi-a etalat teoria la mai multe conferinte medicale, pe baza careia au luat fiintă organizatii menite să ajute schimbarea paradigmei actuale, şi a primit o multime de aprecieri.

Dar să vedem, ce este această descoperire?
Dealungul cercetărilor sale profesorul a ajuns la concluzia, că lipsa cronică (de durată) a apei, este cauza majoritătii bolilor corpului uman! "Software-ul" pe baza căreia functionează corpul nostru este mai perfect decât am crede noi. Există un sistem complex de management al apei în corpul nostru, care dirijează folosirea resurselor de apă pe baza unor priorităti clar: Primordial este alimentat creierul, apoi alte părti functionale de importantă vitală, iar organele de care ne putem lipsi pe termen scurt sunt la capătul listei (de exemplu articulatiile). Problema începe de la modul de sesizare al stării de deficientă in hidratare. Suntem obişnuiti să asociem setea cu senzatia de "gură uscată". Această senzatie este de fapt alarma care ne atentioneaza de lipsa acuta a apei. In acest caz organismul nostru este de mult însetat, dar nu observăm acest lucru fiind că am fost obişnuiti să răbdăm setea. În situatii critice sunt oameni care consumă zilnic mai putin de o jumate de litru de apă. Nu suntem bolnavi, doar ne este sete.
Nu ne-am gândit niciodată: dacă suntem compuşi în marea majoritate din apă, cum putem da randament maxim, fără să consumăm regulat apă?

Carenta de vitamina C cauzează scorbut, de vitamina B beriberi, lipsa fierului cauzează anemie, lipsa vitaminei D duce la rahitism. Toate aceste boli indică lipsa unui element din corpul uman.
Crede cineva că poate fi sănătos având lipsă un element care reprezintă 75% din corpul lui?
 Corpul uman poate suferi de lipsa apei chiar şi când are apă din belşug la dispozitie. Se pare că oamenii îşi pierd senzatia de sete, dorinta de a se rehidrata. Cu înaintarea în vârstă nu-şi mai recunosc nevoile, şi devin deshidratati cronic (starea de deshidratare devine constantă).

Să vedem consecintele lipsei apei în organism:
- Creşte densitatea sângelui (devine vâscos)
- Creşte concentratia potasiului – apare senzatia de sete.  Setea este un semn târziu! Pierderea de apă este mai mare de 1% din greutatea corporală, cea ce înseamnă aprox.. 0,75 l de apă!
- Creşte pulsul. Inima trebuie să efectueze 3-5 bătăi în plus, pentru a putea pompa sângele mai vâscos, la celulele care efectuează munca fizică, pentru a le asigura oxigen şi nutrienti.

Câteva cuvinte despre senzatia de sete:
- Variază cu vârsta, cu creşterea vârstei trebuie acordata importanta mai mare hidratarii.
- Setea şi gura uscata sunt semne târzii Pe baza senzatiei de sete putem completa doar jumate din apa care lipseşte!
- Efortul fizic estompează starea de sete. Nu suntem atenti, dacă lucrăm mult trebuie să bem conştient cantitatea necesară de apă! În timpul unei activităti sportive intense, în special în căldură mare, nivelul pierderii de apă poate atinge 2 litrii pe oră!


Iată simptomele lipsei de hidratare:

Intre 1-5% 
- Sete 
- Nerăbdare
- Lipsa apetitului
- Pielea se înroşeşte
- Creşte pulsul 
- Rău în stomac

Intre 6-10%
- Ameteli
- Durei de cap
- Respiratie îngreunată
- Furnicături în membre
- Densitate mare a sângelui
- Nu se produce salivă 
- Vorbire greoaie

Intre 11-20%  
- Crampe musculare
- Vedere încetoşată
- Greutate de înghitire
- Auz slăbit
- Urinare dureroasă
- Piele insensibilă cu riduri

 Corpul uman pierde zilnic în medie 2,5 litrii de apă:
1.Transpiratie (piele): 500 ml
2.Prin aerul expirat: 350 ml  
3.Scaun: 150 ml
4.Urină: 1500 ml 
Total: 2500 ml zilnic

Ca să echilibrăm trebuie să întroducem în medie:
1.Lichide: 1000 ml
2.Hrană: 1200 ml
3.Apa produsă cu digestia hranei: 300 ml
 Total: 2500 ml zilnic

Lichidele consumate nu sunt  din apă pură. Care este problema?
De exemplu dacă consumăm suc de fructe, care este foarte sănătos, pentru digestia părtii solide din acesta cantitatea de apă continută în suc, este consumată.
Apa continută în mâncare de obicei este prea putină pentru o digestie optimă.
Apa produsă prin arderea nutrientilor (lipide, proteine, glucide), poate reprezenta rezerva de criză.
Deficienta balantei de mai sus este că nevoile procesului de detoxificare nu sunt acoperite (aceste procese necesită cea mai multă apă).


Luând în calcul cele mai sus mentionate, conform Dr. Batmanghelidj nevoia zilnică de apă curată este de 1,5 - 2 litri (6-8 pahare). Să nu consumăm deodată această cantitate, ci sa  o împărtim pe durata intregii zile!
La multe conferinte şi prelegeri a prezentat dovezi conform căreia, consumul regulat şi îndestulător de apă ne apăra de o multime de boli şi dureri.


Ce dureri pot fi prevenite cu ajutorul apei consumate regulat zilnic?
- Dureri ale sistemului digestiv
- Dureri reumatice şi ale articulatiilor
- Dureri ale inimii în timpul mersului
- Durei lombare
- Dureri ale gâtului
- Dureri ale picioarelor în timpul mersului
- Migrene şi dureri prelungite ale capului
- Dureri şi inflamatii ale duodenului, durei cauzate de constipatie

Alte probleme la care poate aduce alinare:
- Scăderea stresului,
- Hipertensiune arterială,
- Nivelul înalt al colesterolului
- Obezitate.
- Durerile în sistemul digestiv pot fi cele mai clare semne ale lipsei hidratării.

 Atentie! Dacă durerile se repetă şi nu scad din intensitate după mai multe zile de hidratare îndestulătoare, trebuie consultat medicul specialist. 


*Pentru a ramane la curent cu cele mai proaspete si relevante informatii despre Apa si Sanatate, da un like paginii noastre oficiale de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu