miercuri, 25 ianuarie 2012

40 de tips-uri ca sa fii perfecta in noul an

A devenit o traditie ca la fiecare inceput de an sa faci o lista cu lucrurile ce trebuie sa se schimbe in viata ta, pentru ca anul care a inceput sa fie mai bun decat cel care a trecut. Americanii o numesc „New Year’s Resolutions List“. Noi spunem simplu: 40 de tips-uri ca sa fii perfecta in noul an

Pentru sanatatea ta
1. Invata sa te trezesti. Calitatea somnului depinde de momentul in care te tre­zesti. Pentru asta trebuie sa dormi un nu­mar intreg de cicluri de somn. Durata unui ciclu de somn e cuprinsa intre 1 h si 30 minute si 2 h si 10 minute. La sfirsitul unui ciclu de somn, fie el profund (refacere fizica) sau paradoxal (refacere psihica) trezirea se face natural, fara ceas destep­tator sau apa rece. Eventual, cu muzica.
2. Incepe ziua cu o sedinta de stretching… in pat. Intinde-ti lent, dar viguros fiecare muschi, ca o pisica, pina cind simti furnicaturi usoare in tot corpul. In felul acesta accelerezi circulatia sangu­ina, iti trezesti muschii, iti oxigenezi creie­rul si lasi energia vitala, qi, sa circule liber prin corp.
3. Maninca un grapefruit sau un kiwi chiar inainte de micul dejun, pentru a-ti stimula sistemul digestiv. Gratie continutului bogat in fibre si sarac in calorii, aceste fructe minune pot domoli cel mai salbatic apetit si pot accelera cel mai lenes meta­bolism.
4. Un mic dejun consistent iti va asigura un start excelent pentru intreaga zi.
5. Maninca sanatos respectind urma­toarea mantra: cu cit sint mai verzi vegeta­lele, cu atit mai bine, fibrele sint minunate, iar apa iti salveaza viata, dar…
6. …daca te simti trista si deprimata, maninca alimente care sa-ti dea o stare de bine. Da, ciocolata si inghetata au acest efect, dar, daca vrei o solutie 100% sanatoasa, incearca uleiurile Omega 3 si suplimente de vitamina B, plus alimente bogate in triptofan (un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si induce o stare de fericire si implinire). Pe scurt, maninca banane, fulgi de secara, alune, carne de curcan, avocado si oua.

7. Foloseste intotdeauna scarile in loc sa mergi cu liftul si priveste acest lucru ca pe un privilegiu, ca pe o ocazie extraordinara pentru un antrenament suplimentar, nu ca pe o corvoada pe care o accepti de dragul coapselor tonifiate.
8. Din cind in cind, fa-ti cadou un tratament complet, fata si corp. Cele mai eficiente sint tratamentele care combina tehnicile moderne cu cele de influenta orientala: masaje cu uleiuri esentiale, reflexoterapie in incaperi cu luminari parfumate, tehnici de drenaj limfatic, shiatsu, acupunctura.
9. Incearca sa petreci, zilnic, cel putin o jumatate de ora in aer liber, sa te bucuri de lumina soarelui. „Razele soarelui declanseaza producerea de serotonina si de alti neurotransmitatori, care induc o stare de bine”, explica Dr. Marie-Annette Brown, autoarea cartii When Your Body Gets The Blues. Chiar si in zilele mohorite exista suficient de multa lumina pentru a-ti… lumina starea de spirit.
10. Inlocuieste o forma de oboseala cu alta: daca esti obosita fizic, oboseste-ti mintea si invers. E cea mai buna metoda de a sparge cercul vicios si a-ti recistiga energia. O ora de inot sau de forta de­clan­seaza in creierul tau o avalansa de endor­fine si de serotonina (doi neurotransmitatori ai starii de bine), iar o ora de lectura te scapa de durerile musculare. „Activitatea intelectuala combate nelinistea si nesiguranta si permite organismului epuizat sa-si reincarce bateriile”, spun medicii.
11. Rizi cu pofta. Oamenii de stiinta spun ca risul e un medicament extraordinar, care creste capacitatea pulmonara, imbunatateste tonusul muscular si intareste sistemul imunitar. Si nu costa nimic.
12. Cercetatorii de la Newcastle University au aratat ca a cinta, indiferent sub ce forma (dimineata in baie, la o petrecere, in masina), este un exercitiu extraordinar pentru sanatatea trupului si a mintii noastre. Se pot ameliora depresiile, stresul, lipsa respectului de sine, defectele de vorbire, bilbiiala, astmul si durerile cro­nice. Exista voci care sustin ca a cinta cu regularitate e un obicei care ne poate prelungi speranta de viata.
13. Cultiva-ti prietenii. Persoanele care socializeaza au o memorie mai buna si o capacitate de concentrare crescuta, arata un studiu facut in Statele Unite pe un esantion de 3.000 de persoane.
14. Alege-ti partenerul cu grija. Un studiu facut pe 100.000 de cupluri casatorite a aratat ca problemele cronice de sanatate afecteaza ambii parteneri.
15. Renunta la vaccinul antigripal si fa sex cu regularitate, de cel putin doua ori pe saptamina. Acest „tratament” asigura o crestere a IgA (un compus esential in apararea organismului impotriva racelii si gripei) cu 30%. Iar daca maresti doza (de trei ori pe saptamina) vei arata cu 10 ani mai tinara decit colegele tale de generatie. Explicatia o stii si tu: in timpul actului sexual se elibereaza endorfine, bla, bla, bla…
Tinerete fara batrinete
1.Pe cit posibil, evita expunerea la soare puternic, deoarece razele ultraviolete deterioreaza fibrele de colagen si grabesc procesul de imbatrinire. Foloseste intotdeauna o crema cu protectie solara.

2. Renunta la fumat. Ori de cite ori iti aprinzi o tigara este ca si cind ti-ai mingiia pielea si vasele de singe cu sirma ghimpata. Fumatul este unul dintre factorii de risc major pentru bolile coronariene si vasculare, cancer (fumul de tigara contine 400 de substante cancerigene) si una din cauzele majore ale imbatrinirii premature si formarii ridurilor. Vestea proasta: s-a demonstrat stiintific faptul ca, spre deosebire de barbati, femeile nu metabolizeaza anumiti compusi existenti in fumul de tigara. Vestea buna: niciodata pina acum nu a existat o asemenea sustinere pentru cei ce vor sa scape de acest viciu, de la plasturi, pastile si inhalatori cu nicotina (destul de controversati), pina la hipnoza si acupunctura.

3. Asigura-te ca dormi cel putin opt ore pe noapte. Somnul este singura modalitate de refacere a circuitelor cerebrale si are o capacitate remarcabila de intarire a sistemului imunitar. Statistic, femeile dorm in medie sapte ore si jumatate pe zi, cu aproximativ 15 minute mai mult decit barbatii. Deci, renunta la petreceri si da-i corpului tau ocazia sa se refaca. Daca nu reusesti sa adormi, relaxeaza-te 20 de minute intr-o baie calda, parfumata cu un amestec de uleiuri esentiale de lavanda, tranda­fir, eucalipt si neroli si bea o cana de ceai de musetel, indulcit cu miere de tei.
4. Foloseste o crema hidratanta care se potriveste tipului tau de ten, mai ales cind calatoresti intr-un climat rece. Dar nu uita ca si miinile imbatri­nesc. Trateaza-le asadar cu aceeasi atentie.
5. Fii activa! Dupa virsta de 20 de ani, rata metabolismului scade constant, cu fiecare deceniu care trece. De exemplu, o femeie de 30 de ani (spre deosebire de una de 20) trebuie sa consume zilnic, prin antrenament, 300-500 de calorii, daca vrea sa-si mentina aceeasi greutate. Antrenamentul cardio (preferabil de mare intensitate) este esential pentru a-ti mentine supletea, in ciuda trecerii timpului. Persoanele sedentare pot arde cele 300 de calorii printr-o plimbare usoara, de 45 de minute. Persoanele active pot face economie de timp, consumind rapid acelasi numar de calorii, daca isi imbogatesc rutina cardio cu citeva minute de sarit coarda. Oricum...
6. ...nu neglija nici antrenamentul cu greutati (cel putin de doua ori pe saptamina). Daca masa musculara este tonifiata si frumos conturata, corpul tau va arata mai tinar.

7. Bea in fiecare zi un pahar de suc de morcov proaspat stors. Stimuleaza functiile hepatice, contine antioxidanti si minerale esentiale pentru mentinerea stralucirii si prospetimii tenului, are un efect de intinerire, dar, mai ales, intareste sistemul imunitar.
8. Incearca sa iti mentii greutatea constanta. Nu uita ca o vorba veche spune ca oamenii se ingrasa in primele 10 minute si in ultimele 10 minute ale mesei. Deci renunta la antreuri si la desert, in loc de cafea bea ceai verde (distruge radicalii liberi si, datorita polifenolilor, accelereaza metabolismul bazal cu aproape 60% timp de patru ore dupa ce a fost consumat), iar in zilele stresante opteaza pentru ceai de musetel (are un efect calmant).
9. Alcoolul este unul dintre cei mai mari dusmani ai tineretii pielii. Evita-l pe cit posibil sau limiteaza-te la a bea cel mult de doua ori pe saptamina.
10. Bea multa apa. Un barbat are nevoie in medie de 2,9 litri, adica 12 pahare de apa pe zi, iar o femeie de 2,2 litri.
11. Monitorizeaza-ti consumul de zahar si evita alimentele prea rafinate, care impiedica absorbtia eficienta a vi­taminelor (A, E, B5 si F) si mineralelor (magneziu si seleniu), menite sa-ti imbunatateasca textura pielii si sa dea luminozitate tenului.
12. Ai grija ca relatiile de familie sa fie cit mai bune, pentru ca o casnicie fericita te pastreaza tinar.
Armonia mintii si a spiritului
1.In fiecare dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, fa citeva exercitii de respiratie, timp de 5 minute. Respira adinc, mentine apneea trei-patru secun­de, apoi expira incet, imaginindu-ti ca, odata cu aerul, elimini toate tensiunile din corp. Repeta ritualul seara, inainte de culcare.
2. Invata arta meditatiei si inscrie-te la un curs de yoga sau Pilates. Iti recomand cursurile de la World Class Fitness Acade­my (in incinta Hotelului Bucuresti si in incinta Hotelului Marriott). Dar poti la fel de bine sa te antrenezi singura, acasa, cu ajutorul casetelor video (Yoga pentru inima, de Lilias Folan) sau al cartilor (Yoga Solara, cum sa-ti purifici corpul, spiritul si mintea, de Carolina Rosso Cicogna, aparuta la editura Polirom).

3. Mediteaza asupra zilei ce urmeaza, pentru ca nimic sa nu te ia pe nepregatite. Yoghinii obisnuiesc sa faca acest lucru stind in cap, dar poti obtine acelasi rezultat stind jos, cu ochii inchisi.
4. In loc sa te incrincenezi asupra problemelor tale, invata sa-ti vizua­lizezi visele. Foloseste-ti imaginatia. Gaseste-ti o pozitie confortabila, relaxeaza-ti umerii, lasa-ti bratele sa cada pe linga corp, odihneste-ti miinile pe coapse, cu palmele in sus, lasa barbia sa coboare spre piept si inchide ochii. Respira adinc un minut sau doua. Imagi­nea­za-ti ca ai ajuns in cel mai relaxant loc in care ti-ai dori sa fii (pe malul unui lac, pe un virf de munte, pe o plaja exotica) si ca cea mai puternica dorinta a ta s-a implinit.
5. Ia-ti suplimentele nutritive cu o combinatie de sucuri 100% naturale, pe care le-ai preparat singura acasa. Si nu ignora substantele adaptogene (existente in plante), care au capacitatea de a inla­tura stresul prin modificarea input-ului hormonal, dupa cum spune Ian Marbel in car­tea sa The Food Doctor. Cei mai eficienti adaptogeni sint ginseng-ul (asigura reglarea steroizilor) si rhodiola (echili­brea­za nivelul de adrenalina si cortizol).
6. Cauta sa ai o dieta bogata in vitamina C, B5 si magneziu, substante care regleaza nivelul de adrenalina.
7. Atitudinea ta la serviciu trebuie sa se schimbe radical. Care sint noile re­guli? Nu te supraaglomera cu prea multe indatoriri si proiecte; concentreaza-te asupra unui singur lucru odata; fa o pauza de cinci minute la fiecare doua ore; nu-ti lua niciodata de lucru acasa; week-end-ul este sacru, deci nu calca pe la birou (daca reusesti).
8. Pauza de prinz este sacra. Deci, inchide calculatorul, iesi afara din birou si foloseste-o din plin. Daca ti-e foame, poti minca o salata la un restaurant linistit din apropiere. Daca nu ai chef sa maninci, poti face o plimbare in parc (iti va reface resursele de energie si-ti va reda pofta de viata) sau, daca e prea frig, poti vizita un muzeu, o expozitie sau o prietena buna. Daca esti superstresata iti poti programa o sedinta scurta de masaj.
9. Pe parcursul zilei ai nevoie de mai multe pauze, in care sa nu faci nimic. Cel mult poti asculta o muzica linistitoare. Studiile recente au aratat ca oamenii se relaxeaza mai bine cu muzica si aroma­terapie, decit daca se implica intr-o activitate intelectuala (sah, de exemplu).
10. Gaseste-ti un hobby. Fa-ti o mica gradina sau ai grija de o planta… un bonsai, de exemplu.
11. Mergi in vacanta (sau macar intr-un week-end prelungit) cel putin o data la trei luni, pentru a-ti reface fortele. Planifica-ti o „vacanta tratament”, in care sa-ti ingrijesti si sa-ti rasfeti trupul si spiritul.
12. Detoxifica-te. Este o modalitate excelenta pentru a scapa de oboseala si de toate efectele ei secundare. Vei fi mai stralucitoare, mai plina de energie si… mai supla. Atentie, insa, programele de detoxifiere au reguli stricte si nu poti trisa. Spune adio dulciurilor, alcoolului, tigarilor, macar o saptamina (nutritionistii spun ca aceasta e durata optima a unui regim de detoxifiere). Te vei simti destul de rau in primele trei zile (durerei de cap, ameteli, greata, iritabilitate), dar rezultatele pe termen lung merita orice sacrificiu.
13. Exercitiul fizic practicat de trei ori pe saptamina ajuta la diminuarea conside­rabila a nivelului de stres si la tratarea depresiilor. Conditia este ca practicantul sa fie implicat 100% in activitatea pe care o desfasoara. Pentru a stabili acea unitate perfecta intre corp si psihic, trebuie sa simti miscarea, sa te concentrezi, sa renunti la orice te-ar putea distrage (muzica, televizor etc.). Cind te vei intoarce din aceasta „calatorie” in corpul tau, te vei simti ca dupa o vacanta superba, toate problemele vor parea marunte si perfect rezolvabile.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu